Upp

Boktips för trädgårdsfantaster och nyblivna stenläggare

Det finns många metoder man kan ta till för att förändra och förnya sin trädgård. Men det är inte alltid så lätt att komma på vad man vill göra. Och hur vet man egentligen om det blir snyggt eller inte? Stora boken om sten, vatten och belysning i din trädgård, skriven av trädgårdsexperterna Göran och Britt-Louise Malm, kan ge dig några ledtrådar.

Boken innehåller många bra tips och råd kring hur du kan skapa mysiga miljöer genom att dela in trädgården i olika rum. Den innehåller också väldigt tydliga steg-för-steg-instruktioner och beskrivningar av hur man lyckas med utemiljön. Ett av de viktigaste kapitlen beskriver hur du går till väga för att anlägga gångvägar och trappor i sten. Mängder av inspiration varvas med utförliga arbetsbeskrivningar som visar hur man bygger murar, trappor och hur man plattsätter.

Jag hade stor nytta av den här boken när jag skulle bygga en stentrappa i min trädgård. Den är skriven på ett enkelt men samtidigt intressant sätt, och fotografier gör väldigt mycket när man söker inspiration själv. Instruktionerna var lätta att förstå och ta till sig, och boken ger flera tips på hur man kan tänka i planeringsstadiet, under arbetets gång och i efterarbetet för att det ska hålla sig snyggt länge. 

Ett av de inledande tipsen jag fick gällde valet av material. ”Det är viktigt att välja material som i färg och form harmonierar med trädgårdens övriga inredningsdetaljer”, skriver författarna. Det kan ju låta självklart, men det betyder inte att det är enkelt. Snarare tvärtom! Därför var det bra med konkreta tips och foton. Författarna skriver till exempel i boken att naturstensblock och singel kan passa bra om trädgården har ett vilt och naturligt utseende. Om man däremot vill ha en mer formell stil i sin trädgård kan betongsten vara ett bättre alternativ. Då kan man dessutom välja exakt vilken färg man vill ha. Vill man ha ett mer exklusivt utseende på sin trädgård är polerad marmor det givna valet.

Britt-Louise Malm har tillsammans med maken Göran producerat flera andra böcker om trädgård för bokförlaget Semic. Hon har även lång erfarenhet av trädgårdsdesign från tidigare arbeten på bland annat Vi i Villa och Villaägaren. Stora boken om sten, vatten och belysning i din trädgård består mestadels av nyskrivet material, men innehåller också några guldkorn från författarnas tidigare inspirationsböcker om trädgårdar. Här kan du läsa mer om Britt-Louise Malms författarskap och böcker: http://www.semic.se/upphovsman/Forfattaren/?personId=11567

En bra belysningsguide från hjälpsamma Stenbolaget.