Upp

Boktips: Sju årstider i Majas kök

Vinter behöver inte innebära stiltje i trädgårdslandet. Visst krävs det lite mer planering, men många växter klarar sig ända in på vintern – och dessa behöver du inte skörda i panik på hösten bara för att det går mot kallare tiden. Faktum är att vintern kan vara en bra årstid för skörd ur både ett nyttighets- och klimatperspektiv.

Maja Söderberg är en kock som både odlar och har koll på klimatfrågor, och hon har anpassat sin odling för att kunna skörda regelbundet under årets lopp. Hon har skrivit ett kapitel i sin bok Sju årstider i Majas kök om vinterskörd, där växterna är indelade i två kategorier: dels ”De frosttåliga”, de som tål kyla, och dels ”Vinterförrådet”, de som passar bra att lagra. Hennes recept har det närodlade i åtanke och anpassar sig efter tillgängliga grödor under årstiden i fråga.

Hon plockar särskilt fram två grönsaker som får vara kvar i landet under vintern: grönkålen och brysselkålen.

Frost leder till förbättrad smak

Ibland kan grönsakerna inte bara överleva vintern utan också må ännu bättre av det. Grönkål är en av de grönsaker som till och med får en smakmässig skjuts av lite frost. Just grönkålen innehåller också flera nyttiga näringsämnen som C-vitamin, järn och kalcium.

Som om detta inte vore nog är vinterodling dessutom bra för miljön. Om du odlar en grönsak som machésallat under vinterhalvåret slipper du köpa sallad som det inte är säsong för. Det orsakar nämligen många gånger fler utsläpp av växthusgaser.

Ett tips för att plantorna ska ta sig igenom den frostrika vintern är att lägga halm över dem. Under en vinter med mycket snö kan snötäcket också fungera som ett skydd åt grönsakerna.

Förlängd odlingssäsong – även i Norrland

Att odla på detta sätt är dock svårare i Norrland med dess bistra klimat. Maja Söderberg bor i Småland där temperaturen är tillräckligt mild för att kunna odla över vintern. Hon menar ändå att de flesta svenskar kan göra odlingssäsongen längre, oavsett geografiskt läge, och pekar på alla tomma kallhus – ouppvärmda växthus – som ett bra sätt att odla över vintern.

Om man som norrlänning vill odla vintertid är det säkrast att satsa på de grödor som klarar sig bättre än andra. Brysselkål, grönkål och purjolök är några av plantorna som fungerar bra att odla även i norr. Det enda som kan få purjolöken att ruttna är att vätan blir för svår, säger Barbro Adielsson, ägare av fröfirman Runåbergs fröer. Så länge man klarar sig från det och inte får påhälsning från ett eller annat hungrigt rådjur så ska skörden vara säker.

Detta skall man också tänka på när man planerar en gravsättning. Växter och blommor som klarar sig vintertid blir mycket trevligare att se på när man besöker en gravplats. Läs mer om gravstenar och gravvård här.