Upp

Två böcker för dig som vill utforska smyckessmidets möjligheter

Foto: Fahlström

Sugen på att lära dig smida dina egna smycken, men har inte tid eller möjlighet att gå en kurs i smyckessmidets ädla konst? Med rätt litteratur kan du lära dig själv!

Säg det som inte går att hitta på Amazon. Böcker inom smyckessmide finns i alla fall och speciellt två stycken har fått goda kundrecensioner, nämligen ”The Complete Book of Jewelry Making: A Full-Color Introduction to the Jeweler’s Art” skriven av Carles Codina och ”The Complete Jewelry Making Course: Principles, practice and Techniques: A Beginner’s Course for Aspiring Jewelry Makers” av Jinks McGrath.

Carles Codinas ”The Complete Book of Jewelry Making” är en lättförstådd och heltäckande guide till smyckessmidet och en guldgruva av information. Boken innehåller hundratals färgfoton och behandlar allt från det mest grundläggande så som legering och härdning till professionella tekniker för att skära och löda smycken.

”Not another tacky project book!”, säger recensenten Bookworm i sin recension och uppger att boken täcker ett brett urval av tekniker och material. En klar fördel enligt Bookworm är att boken inte är en ren projektbok.

Jinks McGrath täcker in processen från idé till färdig produkt i sin ”The Complete Jewelry Making Course”. McGrath förklarar hur man börjar med en idé och översätter den till en genomförbar design, hur man jobbar med stenar, metaller, plast och trä samt hur färdiga smycken kan säljas vidare när de är klara. Precis som ”The Complete Book of Jewelry Making” är McGraths guide även den rikt illustrerad.

” Well written with excellent illustrations/pictures”, säger recensenten Bruce Argail som klassat boken som en bra bok för nybörjare.